Mobirise

De structuur

Astropolis is niet alleen een gloednieuw maar ook een uiterst modern pand vervaardigd uit hightech componenten zoals aluminium, beton, staal, glas en polycarbonaat. Het geheel is licht en open van structuur en weerspiegelt mooi onze drang naar openheid ...

Mobirise

De kleine koepel

Het is u wellicht al opgevallen. Er staat een kleine waarneemkoepel naast het pand. Nabij het fietspad het 'Groene lint'. En dat is bewust gedaan. Omdat we er voor kiezen om sterrenkunde het ganse jaar door zo laagdrempelig mogelijk aan te bieden. Letterlijk en figuurlijk. Want men hoeft niet eens het pand te betreden, laat staan toegangsgeld te betalen, om bij ons aan sterrenkunde te doen. U dient enkel te beschikken over een gezonde dosis nieuwsgierigheid.

De kleine koepel is voornamelijk bedoeld voor het bestuderen van de Zon. En dit met een resem gespecialiseerde telescopen. Zodoende u veilig de immense zonnevlekken als zonnevlammen kan waarnemen. Maar ook het zonnespectrum kan ontwaren en zo te weten komt welke elementen er zich in de Zon bevinden. Boeiend... en vooral bijzonder indrukwekkend !

Mobirise

De grote koepel

De grote koepel bevindt zich bovenop het pand, toegankelijk via de grote tentoonstellingsruimte. Deze kan, net als de kleine koepel, ook overdag gebruikt worden voor het bestuderen van de Zon maar wordt doorgaans pas gebruikt wanneer het donker wordt. Wanneer de sterrenhemel te voorschijn komt en de Maan, de planeten en diverse deepsky objecten zichtbaar worden. De grote koepel herbergt twee hightech telescopen die uitgerust zijn met allerhande innovatieve en educatieve snufjes.

Mobirise

De grote tentoonstellingsruimte

Bij het betreden van het pand komt u terecht in de grote tentoonstellingsruimte. Deze herbergt, in tegenstelling tot de 'klassieke' sterrenwacht, geen permanente tentoonstelling maar een tijdelijke expositie gebaseerd op een actueel thema. Zo zal onze eerste expo 'Apollo - Mensen op de Maan' heten naar aanleiding van de 50e verjaardag (1969 - 2019) van de eerste stap op onze naaste buur. Tevens werpen we een blik op toekomstige Maan missies. Want er staat heel wat te gebeuren ...

Gedurende de termijn dat een expo loopt, zijnde één tot maximaal twee jaar, baadt het hele pand in het thema en wordt de bezoeker er als het ware in ondergedompeld. Zo voorzien we aanvullende workshops, daguitstappen, film- en documentairevoorstelllingen, kijkavonden, knutselactiviteiten, debatten en natuurlijk voordrachten.

Mobirise

De kleine tentoonstellingsruimte

Op het einde van de grote tentoonstellingsruimte komt men, door middel van een trap (of lift), in de kleine tentoonstelling op het eerste verdiep. Ook deze herbergt tijdelijke exposities van zowel onze eigen hand als aangeleverd door derden. Deze expositie kan aanvullend werken of op zichzelf staan. Zolang het maar boeiend blijft.

In tegenstelling tot de open en goed verlichte grote tentoonstellingsruimte is deze verduisterd waardoor we ten volle gebruik kunnen maken van allerlei lichteffecten en projectietechnieken. De termijn van deze kleine expositie ligt tussen de twee en zes maanden. Daarenboven dient deze ruimte als wachtruimte voor het auditorium.

Mobirise

Het auditorium

Het auditorium is bijzonder goed uitgerust en is het kloppend hart van Astropolis. Dit is namelijk de plaats waar we voordrachten, cursussen, debatten alsook film-, documentaire- en planetariumvoorstellingen voorzien. Een hele boterham. Daarenboven is het auditorium voorzien om, in de nabije toekomst ook 3D voorstellingen te brengen.

Het auditorium biedt plaats aan 54 personen. Er zijn, vooraan, eveneens vier plaatsen voorzien voor mensen met een rolstoel. De hoge-resolutie 4K ultra HD projectie wordt ondersteund door het sprankelende geluid van de Dolby Atmos geluidsinstallatie. Het geheel staat garant voor een adembenemende beleving !

Mobirise

De workshopruimte

De workshopruimte doet voornamelijk dienst voor divers knutsel- en experimenteerplezier. Voor zowel het publiek, onze eigen STEM academie als de 'Space hoppers' van onze jongerenwerking. Daarnaast kan deze ruimte ook dienst doen voor vergaderingen en bescheiden voordrachten. De workshopruimte biedt overigens plaats aan 24 personen. Het prachtige zicht op park 'Nieuwe koers' dient u er maar bij te nemen ...

Mobirise

De cafetaria (met terras)

Nood om even te bekomen ? Dan raden we een bezoek aan onze cafetaria aan waar u kan ontspannen met een koud of warm drankje alsook een lekkere versnapering. Wanneer de Zon van de partij is en het buiten aangenaam warm blijkt kan de pret niet op en openen we graag ons terras ... 

Mobirise

Bijkomende faciliteiten

Het pand is uitgerust met een lift waardoor mensen die slecht te been zijn, of gebruik dienen te maken van een rolstoel, zich vrij kunnen rondbewegen. Enkel de grote koepel is niet toegankelijk. Dit wordt echter gecompenseerd door de kleine koepel alsook speciale activiteiten voor mensen met een beperking.

De toilletten zijn vrij te bezoeken en bevinden zich nabij de cafetaria en de traphal met lift. De toiletten zijn gescheiden. Voor rolstoelgebruikers is er een eigen ruim toilet voorzien.

Het pand beschikt verder nog over een keuken, berg- en werkruimte alsook twee technische ruimtes. Deze ruimtes zijn niet toegankelijk voor het publiek. Elke ruimte in het pand is voorzien van één of meerdere bewakingscamera en ondersteund door een uitgebreid alarm- en veiligheidssysteem. 

Mobirise

Steun ons door te shoppen !

Doe uw aankopen bij al uw favoriete webshops via onze Astropolis Trooper pagina. Zo krijgen wij een percentage op uw aankopen zonder dat het u één cent kost ! Waar wacht u nog op ?

Adres

Duinkerkseweg 16
8400 Oostende / België
GPS : 51.206815 - 2.886267

Sociale media
Contact
  • Tel.: 059/36.09.78
  • E-mail : info@astropolis.be 
Info
  • Astropolis  combineert  sterrenkunde en ruimtevaart in één boeiend en innovatief geheel en dat voor het ganse gezin !

Created with Mobirise - Click here