Ontdek en beleef sterrenkunde en ruimtevaart in :

Unieke daguitstap !

Astropolis organiseert op zaterdag 23 april een begeleide daguitstap naar La Coupole en Palais de L’univers in Noord-Frankrijk.

La coupole

La Coupole, gelegen op 5km van Saint-Omer Frankrijk (Nord-Pas-de-Calais), is een van de meest indrukwekkende overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog in Europa. Door de overweldigende massaliteit, de ondergrondse plaatsing van de installaties en het lijden van de dwangarbeiders die het hebben gebouwd, vormt het een symbolische plaats van de nazi-onderdrukking.

Deze immense bunker, in 1943-1944 gebouwd door de Organisatie Todt, moest de lanceerbasis worden van V2-raketten tegen Londen. Deze raketten, die werden ontwikkeld in het ultrageheime centrum Peenemünde door het team van Von Braun, vormen met de Amerikaanse atoombom de meest geavanceerde wapens die zijn ontwikkeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. De V2 werden in de ondergrondse fabriek “Mittelwerk”, gelegen in het centrum van Duitsland, in serie gefabriceerd door de gedeporteerden van het concentratiekamp Dora.

La Coupole, zwaar gebombardeerd door de Geallieerden, werd in de zomer van 1944, na de landing in Normandië verlaten. De V2’s, die vanaf september 1944 Londen en Antwerpen troffen, werden gelanceerd vanaf mobiele bases in Nederland.

Palais de L’univers

Palais de L’univers is een tentoonstellingscentrum dat tot doel heeft het publiek kennis te laten maken met de wetenschappen met betrekking tot het heelal, het leven en de toekomst van de planeet. Het is eigendom van de stedelijke gemeenschap van Duinkerken en ligt in Cappelle-la-Grande.

De permanente tentoonstelling stelt een sprong van 13,7 miljard jaar voor, op zoek naar de oorsprong van het heelal. Op meer dan 1.500 m2 vertelt een volledig interactieve tentoonstelling die voor iedereen toegankelijk is het grote verhaal van het heelal, van de eerste momenten van de oerknal tot de toekomst van de planeet.

De plaatsen zijn beperkt dus snel inschrijven is de boodschap !