Ontdek en beleef sterrenkunde en ruimtevaart in :

ExoMars XPO

Astropolis pakt, negen maanden na z’n opening, reeds uit met een gloednieuwe tentoonstelling !

De ‘ExoMars’ tentoonstelling is een samenwerking tussen het ruimtevaartbedrijf OIP (Oudenaarde) en de Koninklijke Belgische federale wetenschappelijke instelling BIRA (Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie / Ukkel).

De tentoonstelling, of XPO zoals wij ze noemen, benadrukt de Belgische wetenschappelijke bijdrage aan de imposante ‘ExoMars’ missie naar de rode planeet. Iets om terecht trots over te zijn. Want als het gaat over ruimte-onderzoek denkt men vaak eerst aan de Amerikaanse of Russische ruimtevaart terwijl de Europese ruimtevaart (met grote Belgische bijdrages) zeker niet moet onderdoen.

Het doel van de Europese ‘ExoMars’ missie, in samenwerking met de Russische ruimtevaart, is om op zoek te gaan naar leven op de rode planeet.

De complexe missie bestaat uit de ‘Trace Gas Orbiter’ satelliet met daaraan gekoppeld de ‘Kazachok’ lander met ‘Rosalind Franklin’ rover. Europa levert daarbij de satelliet en de rover terwijl Rusland de lander voorziet alsook de Proton-M draagraket die het geheel dient te lanceren naar Mars.

Belgische bijdrage

Eén van de vier instrumenten aan boord van de ‘Trace Gas Orbiter’ satelliet is NOMAD (of Nadir and Occultation for MArs Discovery) en bevat twee infrarode en één untraviolette spectrometer voor gedetailleerde meting van de samenstelling van de hogere atmosfeer.

De ontwikkeling en constructie van NOMAD werden uitgevoerd door de belangrijkste industriële partner OIP, in samenwerking met partner-experts in Spanje, UK en Italië. De elektronica en firmware werden ontwikkeld door Spaanse collega’s die meegewerkt hebben aan Rosetta, Mars Express en Venus Express, en werden gebouwd door Thales Alenia Space Belgium (ETCE). UVIS werd ontworpen en gemaakt door Lambda-X uit Nijvel. De elektronica ervan werd dan weer ontwikkeld en gebouwd door het Mullard Space Science Laboratory (UK).

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) ontwierp een groot deel van de SO- en LNO-kanalen, waaronder de elektronica en de uitrusting voor het controlecentrum. Het instituut coördineerde bovendien ook alle taken die over heel Europa uitgevoerd werden en beheerde de documentatie die door ESA gevraagd werd. Naast hun verantwoordelijkheden met betrekking tot projectbeheer, zorgden ze ook nog voor de planetaire beschermingsaspecten die noodzakelijk zijn voor missies naar Mars.

Wat kan je komen ontdekken ?

De ‘ExoMars’ XPO is volledig Nederlandstalig en bedoeld voor een breed publiek zonder enige voorkennis. Je komt er meer te weten over de stofstormen op de rode planeet, waarom het water er grotendeels is verdwenen, welke ruimtetuigen heden op of rond de rode planeet terug te vinden zijn en hoe ver we staan in het onderzoek naar buitenaards leven.

Vanzelfsprekend komt het NOMAD instrument uitgebreid aan bod. Meer nog. De bezoeker kan het echte NOMAD instrument, welliswaar veilig achter glas, komen bewonderen. Ook leuk is het indrukwekkende vier meter grote ‘Trace Gas Orbiter’ schaalmodel.

De lancering

Door de gunstige positie van Aarde en Mars zou de ExoMars missie in oktober van dit jaar gelanceerd worden waarna deze zeven maanden later zou aankomen bij de rode planeet. Door de oorlog in Ukraine werd deze missie helaas uitgesteld …

De gloednieuwe ExoMars tentoonstelling loopt nog tot 31 oktober !