Het sterrenkundige en ruimtevaartgerichte museum

Sterrenkijkdag

Reeds sinds meer dan een kwart eeuw organiseren wij hier te Oostende de plaatselijke editie van de ‘Sterrenkijkdag’ naar een idee van de Vereniging Voor Sterrenkunde (VVS). De hoogdag van de sterrenkunde waarbij we het publiek de vele wonderen van het heelal tonen …
Dit jaar valt de ‘Sterrenkijkdag’ op vrijdag 27 oktober, van 19.00 tot 23.30 uur, en voorzien we diverse activiteiten in en om Astropolis. Deelname is gratis behalve het VIP bezoek aan de grote koepel. Het museum is niet toegankelijk tijdens dit evenement.
Rondom Astropolis kan je terecht voor een uitgebreide telescopenstand met speciale jeugdtelescopen waar je zelf mee aan de slag kan, een paar semi-professionele telescopen waar amateursterrenkundigen uitleg verschaffen alsook enkele reuze-verrekijkers waarmee volwassenen zelf mee de Maan kunnen turen.
Zin om onze grote koepel met hypermoderne telescoop te bezoeken ? Schrijf je dan in voor het unieke VIP bezoek waardoor je maar liefst 45 minuten lang kan genieten van diverse hemelse objecten. Inschrijven hiervoor is verplicht en kan enkel via onze website.
In het Lemaitre auditorium kan men om 19.30 uur (tot 20.30 uur) de ‘Het nut van sterrenkunde en ruimtevaart’ voordracht bijwonen. We hebben 54 beschikbare plaatsen, dus het aantal plaatsen is beperkt. Wees dus zeker op tijd. Daarna kan men doorlopend twee korte documentaires bewonderen. De ‘Deep field’ documentaire (30 minuten) is ronduit indrukwekkend en toont de mooiste videobeelden van het heelal. De ‘Hubble’s best’ is een zelf gemaakte Nederlandstalige educatieve documentaire over de mooiste Hubble ruimtetelescoop beelden van zowel planeten, gasnevels en sterrenstelsels.
In de Sputnik Lab workshopruimte stelt JVS Quasar, de Jongerenvereniging Voor Sterrenkunde uit Oostende, zichzelf voor. Handig voor wie tussen 12 en 24 jaar is, interesse heeft in sterrenkunde en / of ruimtevaart alsook op zoek is naar een leuke vereniging om lid van te worden. Daarna, van 20.00 tot 21.00 uur (alsook van 22.00 tot 23.00 uur) kan men genieten van de interactieve ‘Mythologie van de sterrenbeelden’ voordracht. Zit je met allerlei vragen over het heelal ? Neem dan deel aan de ‘Q&A’ sessie tussen 21.00 en 22.00 uur !
Als het wonderbaarlijke heelal je even wat te veel wordt kan je afzakken naar het sfeervolle Astrocafé voor een hapje en / of drankje. En vergeet ook geen bezoek te brengen aan onze uitgebreide space shop met heel wat unieke educatieve producten gaande van verrekijkers, gadgets, speelgoed, boeken, STEM kits, schaalmodellen en telescopen.
Ontdek alles over de ‘Sterrenkijkdag’ te Oostende via www.astropolis.be