Tentoonstellingen

In Astropolis kan men steeds twee tentoonstellingen, of XPO's zoals wij ze noemen, terugvinden. Een kleine en een grote. En beide zijn ze tijdelijk zodoende er steeds wat nieuws valt te ontdekken.

De kleine XPO heeft een levensduur tussen drie en zes maanden terwijl de grote XPO een levensduur heeft tussen één en twee jaar. Al onze XPO's zijn volledig in het Nederlands en worden meertalig ondersteund, in het Frans, Engels en Duits, dankzij onze gratis app.

Alle XPO's bestaan uit een statisch en interactief component. Het statisch component bestaat uit visueel indrukwekkende informatiepanelen met daarop tal van boeiende weetjes. Het interactief component bestaat uit diverse kiosk computers met leuke en interactieve software alsook een augmenten en virtual reality stand.

Daarnaast worden ook tal van voordrachten, workshops, waarnemingen en uitstappen voorzien die mooi aansluiten op de thema's van de XPO's waardoor het geheel leuk, veelzijdig en educatief wordt ...

Grote XPO : Race naar de Maan

Onze grote XPO, zijnde 'Race naar de Maan', begint in de prehistorie toen de mens de fasen en bewgingen van de Maan aan de hemel bestudeerde en vastlegde in de allereerste kalender. Tevens vroeg men zich af wat de Maan was en of dit misschien de plaats was waar de goden woonden. Dit dreef de mens ertoe om de Maan nader te bestuderen waardoor tevens de drang ontstond om deze te bezoeken. Ladders bleken te kort, catapulten te zwak en zelfs ballonnen reikten niet hoog genoeg. Tot de ontwikkeling van vuurwerk de droom opnieuw deed opleven. Het duurde echter tot begin vorige eeuw, bij de introductie van de eerste raketten, dat de Maan eindelijk binnen ons bereik kwam ...

 

 

Tijdens de tweede wereldoorlog kwam de ontwikkeling van de raket in een stroomversnelling. En alhoewel de Duitse V2 raket vooral bekend werd door z'n verwoestende capaciteiten bleek deze uiteindelijk het middel te zijn voor de verovering van de ruimte. Zo bereikte een door Amerika buit gemaakte V2 raket op 24 oktober 1946 voor het eerst de hogere atmosfeer en werd zo de allereerste foto van de Aarde gemaakt.

Uiteindelijk leidde de verdere ontwikkeling van deze raket tot de eerste draagraketten die Sputnik, de eerste door mensen gemaakte satelliet, in een baan om de Aarde brachten. Gevolgd door de eerste dieren en mensen. De droom om de Maan te bezoeken werd steeds concreter tot Neil Armstrong in 1969 als eerste mens ooit voet zette op de Maan ...

 

 

Na het Apollo tijdperk verloor de mensheid de interesse in de Maan. Want uiteindelijk bleken de zeeën geen water te bevatten maar bleken het droge lava vlaktes. En ook de goden waren nergens te bespeuren ...

Het duurde tot de jaren '90 toen men in zag dat de Maan wellicht nuttig zou zijn als springplank om de rest van het zonnestelsel te ontdekken. Tevens, zo wist men door analyse van de maanstenen die de astronauten hadden meegebracht, dat er heel wat nuttige grondstoffen aanwezig waren. En toen men, totaal onverwacht, aanwijzingen vond voor het bestaan van water op de beide polen bleek de interesse terug op te flakkeren.

Ook de ontdekking van helium-3, een vluchtig gas dat hier op Aarde uiterst zeldzaam is en gebruikt zou kunnen worden voor toekomstige energiecentrales, bleek een stimulans voor een nieuwe 'Race naar de Maan' ...

 

 

Kleine XPO : ExoMars

De 'ExoMars' tentoonstelling is een samenwerking tussen het ruimtevaartbedrijf OIP (Oudenaarde) en de Koninklijke Belgische federale wetenschappelijke instelling BIRA (Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie / Ukkel).

De tentoonstelling, of XPO zoals wij ze noemen, benadrukt de Belgische wetenschappelijke bijdrage aan de imposante 'ExoMars' missie naar de rode planeet. Iets om terecht trots over te zijn. Want als het gaat over ruimte-onderzoek denkt men vaak eerst aan de Amerikaanse of Russische ruimtevaart terwijl de Europese ruimtevaart (met grote Belgische bijdrages) zeker niet moet onderdoen.

 

Het doel van de Europese 'ExoMars' missie, in samenwerking met de Russische ruimtevaart, is om op zoek te gaan naar leven op de rode planeet.

De complexe missie bestaat uit de 'Trace Gas Orbiter' satelliet met daaraan gekoppeld de 'Kazachok' lander met 'Rosalind Franklin' rover. Europa levert daarbij de satelliet en de rover terwijl Rusland de lander voorziet alsook de Proton-M draagraket die het geheel dient te lanceren naar Mars.

Eén van de vier instrumenten aan boord van de 'Trace Gas Orbiter' satelliet is NOMAD (of Nadir and Occultation for MArs Discovery) en bevat twee infrarode en één untraviolette spectrometer voor gedetailleerde meting van de samenstelling van de hogere atmosfeer.

 

 

Wat kan je komen ontdekken ?

De 'ExoMars' XPO is volledig Nederlandstalig en bedoeld voor een breed publiek zonder enige voorkennis. Je komt er meer te weten over de stofstormen op de rode planeet, waarom het water er grotendeels is verdwenen, welke ruimtetuigen heden op of rond de rode planeet terug te vinden zijn en hoe ver we staan in het onderzoek naar buitenaards leven.

Vanzelfsprekend komt het NOMAD instrument uitgebreid aan bod. Meer nog. De bezoeker kan het echte NOMAD instrument, welliswaar veilig achter glas, komen bewonderen. Ook leuk is het indrukwekkende vier meter grote 'Trace Gas Orbiter' schaalmodel.

© Copyright 2020-2021 Astropolis vzw - Alle rechten voorbehouden