Het sterrenkundige en ruimtevaartgerichte museum

Basiscursus sterrenkunde (2024)

Astropolis organiseert voor de tweede keer een uitgebreide basiscursus sterrenkunde specifiek bedoeld voor de leek vanaf 12 jaar. Alle informatieve grafieken zijn zelf ontworpen en volledig in het Nederlands wat drempelverlagend werkt.

Voor deze ‘Basiscursus sterrenkunde’ dient men zich op voorhand in te schrijven. Afzonderlijke sessies kunnen niet bijgewoond worden. Deze cursus loopt van 20 februari t/m 21 mei 2024. Er is geen syllabus voorzien. Elke sessie duurt twee uur inclusief een pauze. De kostprijs bedraagt 60,00 euro. Inschrijven kan vanaf heden !

Di. 20/02 – Deel 1 – Kennismaking met de sterrenkunde
Di. 27/02 – Deel 2 – Begin en einde van het heelal
Di. 05/03 – Deel 3 – Onstaan, evolutie en einde van sterren
Di. 12/03 – Deel 4 – De Zon als meest nabije ster
Di. 19/03 – Deel 5 – Ontstaan van het zonnestelsel
Di. 26/03 – Deel 6 – De planeten

Paasvakantie

Di. 16/04 – Deel 7 – Kometen, meteoren en asteroïden
Di. 23/04 – Deel 8 – Hemelbewegingen
Di. 30/04 – Deel 9 – Sterrenstelsels
Di. 07/05 – Deel 10 – Clusters, gravitatielenzen en donkere materie
Di. 14/05 – Deel 11 – Licht en andere soort straling
Di. 21/05 – Deel 12 – Ontstaan van leven, hier en elders

Spreker : Patrick Jaecques (Astropolis)

De rode draad in het leven van Patrick Jaecques is ongetwijfeld zijn passie en gedrevenheid om sterrenkunde en ruimtevaart te populariseren bij het brede publiek. Een passie die ontstond toen hij als kleuter elke nacht de duisternis in keek op zoek naar de Maan en de sterren. De gedrevenheid ontstond later, toen hij als 14 jarige lid werd van een plaatselijke sterrenkundige vereniging. Daar legde hij zich toe, aan de hand van artikels, voordrachten en tentoonstellingen, om de schoonheid en complexiteit van het heelal op een verstaanbare manier uit de doeken te doen. Later, toen hij te oud werd om nog langer lid te zijn van een jongerenvereniging, richtte hij de Astro Event Group op die de krijtlijnen uittekende van het Astropolis project. Heden, elf jaar na het bedenken van het concept, kan iedereen in Astropolis terecht om wat bij te leren over het wonderbaarlijke heelal en onze verkenning hiervan.

De deuren openen om 18.45 uur en de cursus begint stipt om 19.00 uur. Het einde is voorzien om 21.00 uur. Er wordt halverwege een pauze voorzien.

Laden...