Het sterrenkundige en ruimtevaartgerichte museum

Basiscursus sterrenkunde (2025)

Astropolis organiseert voor de derde keer een uitgebreide basiscursus sterrenkunde specifiek bedoeld voor de leek vanaf 12 jaar. Alle informatieve grafieken zijn zelf ontworpen en volledig in het Nederlands wat drempelverlagend werkt.

Voor deze ‘Basiscursus sterrenkunde’ dient men zich op voorhand in te schrijven. Afzonderlijke sessies kunnen niet bijgewoond worden. Deze cursus loopt van 11 maart t/m 10 juni 2025. Er is geen syllabus voorzien. Elke sessie duurt twee uur inclusief een pauze. De kostprijs bedraagt 70,00 euro. Inschrijven kan vanaf heden !

Di. 11/03 – Deel 1 – Kennismaking met de sterrenkunde
Di. 18/03 – Deel 2 – Begin en einde van het heelal
Di. 25/03 – Deel 3 – Onstaan, evolutie en einde van sterren
Di. 01/04 – Deel 4 – De Zon als meest nabije ster

Paasvakantie

Di. 22/04 – Deel 5 – Ontstaan van het zonnestelsel
Di. 29/04 – Deel 6 – De planeten
Di. 06/05 – Deel 7 – Kometen, meteoren en asteroïden
Di. 13/05 – Deel 8 – Hemelbewegingen
Di. 20/05 – Deel 9 – Sterrenstelsels
Di. 27/05 – Deel 10 – Clusters, gravitatielenzen en donkere materie
Di. 03/06 – Deel 11 – Licht en andere soort straling
Di. 10/06 – Deel 12 – Ontstaan van leven, hier en elders

Spreker : Patrick Jaecques (Astropolis)

De rode draad in het leven van Patrick Jaecques is ongetwijfeld zijn passie en gedrevenheid om sterrenkunde en ruimtevaart te populariseren bij het brede publiek. Een passie die ontstond toen hij als kleuter elke nacht de duisternis in keek op zoek naar de Maan en de sterren. De gedrevenheid ontstond later, toen hij als 14 jarige lid werd van een plaatselijke sterrenkundige vereniging. Daar legde hij zich toe, aan de hand van artikels, voordrachten en tentoonstellingen, om de schoonheid en complexiteit van het heelal op een verstaanbare manier uit de doeken te doen. Later, toen hij te oud werd om nog langer lid te zijn van een jongerenvereniging, richtte hij de Astro Event Group op die de krijtlijnen uittekende van het Astropolis project. Heden, elf jaar na het bedenken van het concept, kan iedereen in Astropolis terecht om wat bij te leren over het wonderbaarlijke heelal en onze verkenning hiervan.

| Prijs : 70.00 Euro.
| Doelgroep : 12 tot 88 Jaar.
| Maximaal aantal deelnemers : 50.
| Locatie : Lemaitre auditorium (1e verdiep).
| Van 19.00 tot 21.00 uur. Deuren open vanaf 18.45 uur.

Bereikbaarheid : Astropolis ligt aan het ‘Groen lint’ van Oostende. Er is een ruime fietsstalling naast het pand. U kan gratis parkeren met de wagen langs de Duinkerkseweg vanaf de toegangsbrug. Met de bus neemt u lijn 6 richting luchthaven met halte ‘Distellaan’. Van daaruit is het, via het woonzorgcentrum, 750 m wandelen door park ‘Nieuwe Koers’ tot aan Astropolis.

Laden...