Het sterrenkundige en ruimtevaartgerichte museum

Daguitstap radio-telescoop

Op zaterdag 9 september organiseert Astropolis een daguitstap naar Duitsland waar we enerzijds de 100 m radio-telescoop van Effelsberg gaan bezoeken alsook, anderzijds, de Gasometer met de tijdelijke ‘Het kwetsbare paradijs’ tentoonstelling.

Schema

05.50 uur – Samenkomst in Astropolis (Oostende).
06.00 uur – Vertrek met de autocar.
06.45 uur – Aankomst Gent / opstaphalte Gentbrugge P&R (Land Van Rodelaan onder het viaduct van Gentbrugge).
07.00 uur – Vertrek met de autocar.
10.30 uur – Aankomst radio-telescoop (Effelsberg).
13.30 uur – Vertrek met de autocar.
15.30 uur – Aankomst Gasometer (Oberhausen).
18.00 uur – Vertrek met de autocar.
20.45 uur – Aankomst Gent / afstaphalte Gentbrugge P&R (Land Van Rodelaan onder het viaduct van Gentbrugge).
21.30 uur – Aankomst Astropolis (Oostende).

Praktisch

U kan uw wagen gratis parkeren langsheen de Duinkerkseweg die naast het pand loopt. Gelieve de zone voor de toegangsbrug vrij te houden.

Astropolis is open vanaf 05.45 uur waar u zich dient aan te melden. Ook kan u er koffie en / of thee verkrijgen.

We raden aan om een ruim lunchpakket mee te brengen. Dranken kunnen tegen democratische prijzen aangekocht worden op de autocar. Tijdens de middag kan men een eenvoudige warme maatijd nuttigen op het terrein van de radio-telescoop.

De autocar van het bedrijf Herman en Vandamme zijn bijzonder luxueus en comfortabel uitgerust en voorzien van voldoende beenruimte. Airco, bar, toilet en multimedia systeem zijn aanwezig.

Effelsberg radio-telescoop

De radio-telescoop Effelsberg bevindt zich nabij Effelsberg, een stadsdeel van Bad Münstereifel in Noordrijn-Westfalen (Duitsland). De telescoop werd gebouwd tussen 1968 en 1971 en in augustus 1972 in bedrijf genomen. Hij wordt beheerd door het Max-Planck Institut für Radioastronomie in Bonn.

Met zijn paraboolantenne van 100 meter diameter was hij tot het jaar 2000 de grootste bestuurbare radio-telescoop van de wereld. Toen nam de Green Bank Telescope in de Verenigde Staten die titel over. Naast de telescoop is een meetstation van de LOFAR (Low Frequency Array) gebouwd.

Tijdens deze unieke daguitstap kan men deze immense radio-telescoop niet enkel van nabij bezichtigen maar ook, samen met het controle-centrum, bezoeken.

Gasometer

Na de intensieve renovatie werkzaamheden opent de Gasometer Oberhausen haar deuren opnieuw voor het publiek en dit voor de spectaculaire tentoonstelling ‘Das zerbrechliche Paradies’, het kwetsbare paradijs.

Nieuwsgierig kijkt de wasbeer moeder vanuit het autowrak in de camera­lens, de aalscholver kijkt ons indringend aan en het oog van de orkaan laat de kracht van de wervelstorm bijna fysiek voelen. Vanuit ongebruikelijke perspectieven op onze planeet verkent de nieuwe tentoonstelling ‘Das zerbrechliche Paradies’ de tegenstrijdigheid tussen natuurlijke schoon­heid en het menselijk ingrijpen – emotioneel maar tegelijkertijd weten­schappelijk verantwoord.

De Gasometer is meer dan alleen een industrieel monument. Sinds het buiten bedrijf stellen zo’n 20 jaar geleden heeft hij zich tot het meest karakteristieke bouwwerk van de stad Oberhausen ontwikkeld en bovendien is hij een niet te overzien herkenningsteken van een gehele regio geworden. Eind jaren 20 van de vorige eeuw gebouwd, herinnert Europa’s grootste schijfgasreservoir indrukwekkend aan de zware industrie, die langer dan een eeuw een stempel op het Ruhrgebied drukte.

| Prijs : 72.50 Euro.
| Doelgroep : 8 tot 88 Jaar.
| Maximaal aantal deelnemers : 44.
| Van 06.00 tot 21.30 uur. Deuren open vanaf 05.45 uur.

Opgelet ! Er zijn nog 8 plaatsen vrij. Inschrijven kan tot en met donderdag 7 september !

Download HIER de handige PDF flyer !

 

 

Laden...