Het sterrenkundige en ruimtevaartgerichte museum

Space village

Het gratis ‘Space Village’ evenement van Astropolis, op dinsdag 19 en woensdag 20 juli tussen 10.00 en 18.00 uur, brengt heel wat sterrenkundige en ruimtevaartgerichte verenigingen en organisaties samen in één leuk en leerzaam geheel. En dit dankzij deze standen …

 

Radio-waarnemingen van meteoren (BIRA / Ukkel)

Elke dag dringen miljoenen kleine deeltjes de atmosfeer van de aarde binnen. ’s Nachts produceren ze soms meteoren (of vallende sterren), maar ook overdag komen deze deeltjes de aardatmosfeer binnen. Met behulp van radiowaarnemingen kunnen we ze ook detecteren. Deze techniek wordt door het BIRA al 10 jaar gebruikt met het BRAMS-netwerk. Kom live radio-waarnemingen van meteoren bekijken op de BIRA-stand en kom meer te weten over het wetenschappelijke BRAMS-project, het burgerwetenschapsproject Radio Meteor Zoo, en het recent opgestarte educatieve project MOMSTER dat middelbare scholen in staat stelt zelf meteoren te detecteren met radiowaarnemingen.

 

Virtual reality stand (BIRA / Ukkel)

Even ontsnappen aan de realiteit? Dit kan in onze VR-hoek! We bieden verschillende zomerse reisbestemmingen aan, van dicht bij de Aarde tot in de verste uithoeken van ons zonnestelsel. Laat je speurneuzenblik de atmosfeer van de Aarde verkennen, herbeleef de historische maanlanding, ga mee met de ExoMars-ruimtesonde op ontdekking naar de planeet Mars of geniet toch de komeet Churymov-Gerasimenko jouw voorkeur? Welke exotische bestemming kies jij?

 

Astronaut in een flits (BIRA / Ukkel)

Kruip in de huid van je favoriete Apollo11 bemanningslid en vereeuwig jezelf aan de zijde van Armstrong, Collins of Aldrin. Een kleine stap om astronaut te worden…

 

A Touch of Space Weather (BIRA / Ukkel)

“A Touch of Space Weather” laat je kennismaken met de wetenschap van het ruimteweer en laat het je ook letterlijk voelen. Wat is ruimteweer en hoe wordt het veroorzaakt? Wat zijn de gevolgen op aarde en hoe zijn we ertegen beschermd? Dat alles komt aan bod via een set tastbare afbeeldingen!

We nodigen iedereen, en in het bijzonder blinde en slechtziende mensen, uit om eens langs te komen en alles over dit fascinerend onderwerp te leren! In de loop van het tweedaagse evenement worden daarnaast maar liefst 4 (knutsel)workshops georganiseerd, waarbij we jongeren vanaf 10 jaar uitnodigen om bij te dragen aan het creëren van materiaal voor hun blinde en slechtziende leeftijdsgenoten.

Dinsdag en woensdag, telkens om 14u en 16u. De workshop is gratis en duurt een uur. We werken telkens rond een ander thema, dus wie dat wenst, kan gerust aan meerdere workshops deelnemen.

– DI 14u-15u: Workshop “De zon als actieve ster”
– DI 16u-17u: Workshop “Het beschermend schild van de Aarde”
– WOE 14u-15u: Workshop “De aardatmosfeer en noorderlicht”
– WOE 16u-17u: Workshop “De gevolgen van ruimteweer op Aarde”

Het materiaal dat jij samen met ons tijdens deze workshops maakt, zal volgend schooljaar aan scholen met blinde en slechtziende leerlingen geschonken worden. Zo kan ook jij, al lerend, je steentje bijdragen om wetenschap toegankelijk te maken voor iedereen !

Schrijf je als de bliksem in via onze activiteiten pagina !

 

Planetarium (Volkssterrenwacht Urania / Hove)

In een 5 meter groot mobiel planetarium kunnen twintig bezoekers tegelijkertijd genieten van een mini-voorstelling over het wonderbaarlijke heelal. Ronduit adembenemend !

 

Workshop waterraketten (Volkssterrenwacht AstroLAB Iris / Ieper) *

Zin om een waterraket te bouwen? Breng dan een lege (uitgespoelde) 1,5 of 2 liter PET-fles mee (Coca Cola, Fanta of Sprite) en we leren je een waterraket bouwen die tot 40 meter hoog vliegt !

 

Waarneemstand (Astronomische Vriendenkring (Vichte), Volkssterrenwacht AstroLAB Iris (Ieper) en Sterrenjutters (Koksijde))

Op onze bijzonder uitgebreide waarneemstand kan men door een reeks gespecialiseerde telescopen en reuze verrekijkers, alsook onder deskundige begeleiding, 100 % veilig kijken naar de Zon waarop men zonnevlekken of protuberansen kan ontdekken. Jawel, ook overdag kan je aan sterrenkunde doen !

 

Workshop microraketten (Astropolis) *

Om 14.30 uur (tot 16.30 uur) kan u een echte raket bouwen tijdens onze ‘Workshop microraketten’. Deze zelfbouwraket, die je vanaf 8 jaar kan bouwen, vliegt maar liefst 100 meter hoog. Indrukwekkend hé !

 

Vanzelfsprekend kan u, tijdens dit evenement, ook het pand met de beide indrukwekkende XPO’s bezoeken zijnde :

 

‘Race naar de Maan’ en ‘ExoMars’ XPO’s (Astropolis)

De ‘Race naar de Maan’ XPO neemt u mee naar het verleden toen de prehistorsche mens de eerste maankalender ontwierp als hulpmiddel tijdens de jacht. Ook bleek de Maan onze fantasie aan te wakkeren. Was het de plaats waar de goden woonden ? Zouden we er ooit naartoe kunnen vliegen ? Een droom die ons is blijven achtervolgen en rechtstreeks geleid heeft tot de ontwikkeling van de eerste raket en uiteindelijk het indrukwekkende Apollo project. Heden maken we opnieuw plannen om onze naaste buur te bezoeken. Deze keer om er te blijven …

ExoMars is een missie in het Aurora-verkenningsprogramma van ESA. Zij beoogt het verder karakteriseren van de biologische omgeving op Mars, in voorbereiding van een gerobotiseerde missie en uiteindelijk een menselijk verkenning. De missie zal informatie opleveren voor verdere studies in exobiologie, de zoektocht naar leven op andere planeten …

Tevens kan u de ‘A beautiful planet’ en ‘Hubble’ 4K documentaires bezoeken in ons moderne auditorium.

 

Een evenement in samenwerking met :

  • BIRA (Ukkel)
  • JVS Quasar (Oostende)
  • De Sterrenjutters (Koksijde)
  • Volkssterrenwacht Urania (Hove)
  • Astronomische vriendenkring (Vichte)
  • Volkssterrenwacht AstroLAB Iris (Ieper)

‘Space village’ is een gratis evenement wat betekent dat u hiervoor niet dient in te schrijven …

(*) Opgelet ! Voor deze workshops dient men te betalen ! Inschrijven hiervoor kan via een afzonderlijke pagina op deze website !