Scholen

Om uw schoolbezoek zo doeltreffend mogelijk te laten verlopen hebben we bewust gekozen om twee dagen in de week, zijnde dinsdag en donderdag (van 10.00 tot 18.00 uur), exclusief vrij te houden voor scholen. Zo kan men Astropolis ongestoord bezoeken en kunnen we inspelen op de specifieke noden van elke individuele groep. Dit volgens voorkennis en / of leeftijd gaande van kleuters tot studenten lager, middelbaar of hoger onderwijs. Op afspraak kunnen schoolgroepen ook op andere dagen en / of tijdstippen een bezoek brengen.

Contacteer ons via  info@astropolis.be voor meer informatie en / of boekingen !

Astropolis beschikt over een uitstekend team goed opgeleide gidsen die u graag meenemen op een leuke en boeiende reis doorheen de beide XPO ruimtes. Om te zorgen dat een gids beschikbaar is op de door u gekozen datum dient u ten minste 14 dagen op voorhand uw bezoek te boeken. Enkel zo kunnen we een gids garanderen. De kostprijs voor een gids, voor een tijdsduur van één uur, bedraagt 25,00 euro per groep van 15 tot maximaal 20 personen. Is uw groep groter ? Dan dienen we meerdere gidsen te voorzien. Neem alvast vrijblijvend contact met ons op via info@astropolis.be voor meer details ...

Onze Astropolis edutainers zijn allen Nederlandstalig. Een Engelstalige of Duitstalige gidsbeurt is ook mogelijk op aanvraag. Momenteel voorzien we nog geen Franstalige gidsbeurten.

 

 

Wenst u beide XPO's zelfstandig te bezoeken dan kunnen wij u onze Astropolis app (*) warm aanbevelen. Onze Astropolis app bevat namelijk een meertalige audiogids (Nederlands-, Frans-, Engels- en Duitstalig) die men hieronder gratis kan downloaden. De toegangscode, die de audiogids ontgrendeld, krijgt u aan onze infobalie (**). Om andere schoolgroepen niet te storen raden we het gebruik van een hoofdtelefoon ten zeerste aan ...

(*) Beschikbaar voor Android smartphones (iOS volgt binnenkort).
(**) Leerkrachten kunnen de toegangscode op voorhand aanvragen.

 

Download HIER de smartphone app

Schoolgroepen, tot maximaal 40 personen, kunnen gebruik maken van onze cafetaria voor een forfaitaire som van 15,00 euro (wegens opkuis-, afval-, personeel- en verwarmingskosten). Al onze dranken en versnaperingen zijn overigens zeer democratisch geprijsd. Bij mooi weer kan u uw boterhammen ook buiten nuttigen op de 30 meter lange zitbank (met vuilbak). Hou het alvast binnen, en buiten, netjes en ruim uw afval op ! 

Bij aankomst in Astropolis kunnen leerlingen en leerkrachten hun jassen en boekentassen veilig kwijt aan de mobiele kapstok en / of in het Astrocafé.

 

Naast een standaard bezoek aan Astropolis kan u, in samenspraak met ons, een programma op maat samenstellen bestaande uit een workshop, documentaire, voordracht en / of waarneming. 

We beschikken over diverse innovatieve workshops die gegeven worden in ons  goed uitgeruste Sputnik Lab dat plaats biedt aan maximaal 25 personen. Een twintigtal zelf ontworpen multimedia voordrachten worden in het goed uitgeruste Lemaitre auditorium voorzien dat plaats biedt aan 54 personen (+ 4 rolstoelgebruikers). Tevens beschikken we over diverse unieke documentaires. 

Een educatief bezoek aan één van onze twee waarneemkoepels, om uitleg te krijgen over de werking van een telescoop tot het waarnemen van de Zon, Maan, planeten of deep-sky objecten, is eveneens mogelijk. Hou er rekening mee dat niet in elke omstandigheid waargenomen kan worden !

In Astropolis werken we, voor schoolgroepen, met tijdslots. Elk tijdslot duurt 3,5 uur wat doorgaans voldoende is voor een standaard bezoek met of zonder bijkomende workshop, voordracht, documentaire of waarneming. Vanzelfsprekend kan u zelf het gewenste (aantal) tijdslot(en) kiezen. Neem gerust contact met ons op voor een programma op maat !

Tijdslot 1 start om 10.00 uur en eindigt om 13.30 uur.
Tijdslot 2 start om 14.00 uur en eindigt om 17.30 uur.

Astropolis is erkend als STEM academie

Op zoek naar een geschikte en budgetvriendelijke overnachtingsplaats voor uw klas of school in de buurt van Astropolis ? Voor een twee- of meerdaagse schooluitstap of misschien een zeeklas ? Ontdek dan de vele mogelijkheden via onze scholenbrochure hierboven of de uitgebreide 'Eten, drinken en slapen' rubriek ... 

 

 

TIP ! Wenst u met uw groep, op eigen tempo en zonder gids, beide XPO's en het auditorium te verkennen ? Koop dan hieronder rechtstreeks uw Astropolis tickets !

Workshops

U kan kiezen uit een uniek aanbod workshops dat gestaag uitgebreid wordt. Alle workshops worden gegeven in het goed uitgeruste Sputnik Lab dat plaats biedt aan maximaal 25 personen. Een workshop is dan ook beperkt tot dit aantal deelnemers.

Geregeld worden, tijdens workshops, foto's genomen van de deelnemers die achteraf ter beschikking worden gesteld via onze Facebook pagina. Niet enkel leuk voor de ouders en grootouders, maar ook uniek want onze speciale hoge-snelheid camera legt elke lancering haarfijn vast op de gevoelige plaat.

Workshop 1 - Het kleuter ruimteavontuur 

Deze unieke workshop, specifiek ontworpen voor kleuters, stimuleert de fantasie, handvaardigheid en het ruimtelijk vermogen met de planeten als thema.

- Korte wandeling in de 'Race naar de Maan' XPO
- Vertoning : Het zonnestelsel voor kleuters
- Boekenkriebel : André het astronautje
- Knuselactiviteit : buitenaardse vingerpopjes

| Tijdsduur : 120 minuten
| Leeftijd : 3 tot 5 jaar

| Materiaal : Inbegrepen.
| Prijs : 6,00 euro p/p

Workshop 2 - Waterraketten

Tijdens deze leuke en leerzame workshop bouwen we een waterraket die tot 50 meter hoog vliegt. Gezien we met water werken wordt deze workshop enkel van begin  april tot eind september gegeven. 

| Tijdsduur : 1.30 uur
| Leeftijd : 6 tot 12 jaar
|  Materiaal : Breng zelf één 1,5 a 2 l PET flessen mee (*). De rest is inbegrepen.
| Prijs : 5,50 euro p/p

(*) Van het merk Coca Cola, Sprite of Fanta. Andere merken passen helaas niet.

Workshop 3 - Microraketten

Tijdens deze innovatieve workshop bouwen we onze uiterst succesvolle IXO micro-raket die maar liefst 100 meter hoog vliegt, veilig met parachute neer komt en daarenboven volledig herbruikbaar is. Uniek in de Benelux !

De ultieme workshop voor STEM klassen !

| Tijdsduur : 135 minuten
| Leeftijd : 8 tot 18 jaar
| Materiaal : Inbegrepen.
| Prijs : 16,00 euro p/p

Workshop 4 - Bouw een Maan globe 

Dit unieke schaalmodel, van een Maan globe, wordt volledig uit papier vervaardigd en is niet enkel leuk omaar ook bijzonder indrukwekkend. Een ideale workshop voor handige knutselaars ...

Past perfect bij een bezoek aan onze grote XPO !

| Tijdsduur : 90 minuten
| Leeftijd : 8 tot 18 jaar

| Materiaal : Inbegrepen.
| Prijs : 6,00 euro p/p

Workshop 5 - Maak je eigen planisfeer 

Bouw je eigen planisfeer (of draaibare sterrenkaart) en leer heel wat over de sterrenhemel. Ontdek welke sterrenbeelden waar en wanneer te zien zijn op elk moment van de dag, week of maand. Leuk en leerzaam !

| Tijdsduur : 60 minuten
| Leeftijd : 8 tot 18 jaar

| Materiaal : Inbegrepen.
| Prijs : 5,50 euro p/p

 

 

Workshop 6 - Bouw een 3D schaalmodel (1) 

In deze gloednieuwe workshop bouwen we een grote 3D puzzle van de Apollo maanlander (+ rover). Deze 3D puzzle bestaat uit hoogwaardig piepschuim voorzien van een bedrukte laag.

| Tijdsduur : 60 minuten
| Leeftijd : 8 tot 12 jaar

| Materiaal : Inbegrepen.
| Prijs : 6,00 euro p/p

Workshop 7 - Bouw een 3D schaalmodel (2) 

In deze gloednieuwe workshop bouwen we een grote 3D puzzle van een Saturnus V raket of maanlander met rover. Deze 3D puzzle bestaat uit hoogwaardig piepschuim voorzien van een bedrukte laag ...

Past perfect bij een bezoek aan onze grote XPO !

| Tijdsduur : 60 minuten
| Leeftijd : 8 tot 12 jaar

| Materiaal : Inbegrepen.
| Prijs : 6,00 euro p/p

Workshop 8 - Bouw een 3D schaalmodel (3) 

In deze gloednieuwe workshop bouwen we een grote 3D puzzle van een Mars rover. Deze 3D puzzle bestaat uit hoogwaardig piepschuim voorzien van een bedrukte laag ...

| Tijdsduur : 60 minuten
| Leeftijd : 8 tot 12 jaar
| Materiaal : Inbegrepen.
| Prijs : 6,00 euro p/p

Workshop 9 - Bouw een 3D schaalmodel (4) NIEUW

In deze gloednieuwe workshop bouwen we een grote 3D puzzle van het zonnestelsel bestaande uit de Zon, de acht planeten, een komeet en zelfs twee ruimtevaartuigen. Deze 3D puzzle bestaat uit hoogwaardig piepschuim voorzien van een bedrukte laag.

| Tijdsduur : 60 minuten
| Leeftijd : 8 tot 12 jaar

| Materiaal : Inbegrepen.
| Prijs : 6,00 euro p/p

Workshop 10 - Bouw je eigen Saturnus V raket 

Dit unieke schaalmodel, van een Saturnus V raket, wordt volledig uit papier vervaardigd en is niet enkel leuk maar ook bijzonder uitdagend. En het resultaat is alvast indrukwekkend. Een ideale workshop voor handige knutselaars ! Opgelet ! Er wordt per twee gewerkt aan één raket ! 

De perfecte workshop bij onze 'Race naar de Maan' XPO !

| Tijdsduur : 120 minuten
| Leeftijd : 8 tot 18 jaar

| Materiaal : Inbegrepen.
| Prijs : 6,00 euro p/p

 

Documentaires

We hebben een ruim gamma aan uitermate boeiende wetenschappelijke documentaires die u in ons goed uitgeruste Lemaitre auditorium kan bekijken. In 4K resolutie met Dolby Atmos geluid en op een 5 m breed scherm. Er zijn 54 knusse zitplaatsen (+ 4 plaatsen voor rolstoelgebruikers). Alle documentaires zijn Engelstalig met Nederlandstalige ondertitels !

 

 

Documentaire 1 - Mercury 13 

'Mercury 13' is het verhaal van de vrouwen die werden getest voor ruimtevaart in 1961 voordat hun dromen in duigen vielen om de eerste te zijn de reis voorbij de aarde te maken. Het ruimtevaartprogramma van de NASA, genaamd 'Project Mercury', begon in 1958. De gekozen mannen - alle militaire testpiloten - werden bekend als The Mercury 7. Maar naast de spotlight van de media, achter stevig gesloten deuren, waren vrouwelijke piloten ook gescreend. Dertien van hen slaagden en presteerden in sommige gevallen beter dan de mannen ...

Speelduur : 79 minuten. Productie : 2018. Resolutie : 4K
Engelstalig met Nederlandstalige ondertitels.

Adviesleeftijd : + 12 jaar
Prijs : 4,00 euro p/p

Documentaire 2 - Voyage of time

'Voyage of Time' is een viering van het heelal en een weergave van alles; het ontstaan en de uiteindelijke ondergang. Van de geboorte en de dood, de wetenschap en de kosmos, tot de kleinste ecosystemen. Regisseur Terrence Malick ontleedt alles waar het heelal voor staat en welke wonderen ons als bewoners van de aarde nog te wachten staan ...

Speelduur : 90 minuten. Productie : 2016. Resultie : 4K
Engelstalig met Nederlandstalige ondertitels.

Adviesleeftijd : + 12 jaar.
Prijs : 4,00 euro p/p

Documentaire 3 - The Wonderful : Stories from the Space Station

Meer dan twintig jaar geleden zetten rivaliserende landen politieke en culturele verschillen opzij om samen te komen in een demonstratie van internationale samenwerking. Ze creëerden iets unieks: het internationaal ruimtestation. In deze film vertellen mannen en vrouwen van over de hele wereld hun persoonlijke verhalen. Ze hebben het onder meer over de opmerkelijke prestaties van technologie, de wetenschappelijke inspanningen en de menselijke moed die het ruimtestation vertegenwoordigt ...

Speelduur : 127 minuten.  Productie : 2021. Resolutie : 4 K.
Engelstalig met Nederlandstalige ondertitels.
Adviesleeftijd : + 12 jaar.
Prijs : 4,00 euro p/p.

Documentaire 4 - Hubble

Hubble is een ongekende reis door verre sterrenstelsels en laat je kennis maken met de grootsheid en het mysterie van ons heelal. Ervaar een bijna levensechte vlucht naar de verste uithoeken van het universum en begeleid de astronauten op een van de moeilijkste en belangrijkste missies in de geschiedenis van de NASA ...

Speelduur : 45 minuten.  Productie : 2010. Resolutie : 2 K.
Engelstalig met Nederlandstalige ondertitels.
Adviesleeftijd : + 10 jaar.
Prijs : 2,50 euro p/p.

Documentaire 5 - A beautiful planet

Bij de grootbeeldfilm A Beautiful Planet zijn we aan boord van het International Space Station dat rond de aarde cirkelt. Samen met de astronauten bewonderen we adembenemende beelden van onze blauwe planeet. Maar we zien ook de sporen die de steeds grotere mensenmassa nalaat, vooral ’s nachts als miljarden lampjes de wereld in vuur en vlam zetten. De aarde verandert langzaam. Het is echter in onze macht om hem te beschermen ...

Speelduur : 45 minuten.  Productie : 2016. Resolutie : 4 K.
Engelstalig met Nederlandstalige ondertitels.
Adviesleeftijd : + 10 jaar.
Prijs : 2,50 euro p/p.

Documentaire 6 - Space station

Een compilatie van de opnames die de bemanning van het International Space Station (ISS) drie jaar lang maakte van hun bezigheden, met een voice-over door Tom Cruise ...

Speelduur : 45 minuten.  Productie : 2002. Resolutie : 2 K.
Engelstalig met Nederlandstalige ondertitels.
Adviesleeftijd : + 10 jaar.
Prijs : 2,50 euro p/p.

Voordrachten

U kan kiezen uit onderstaande zelf ontworpen multimedia voordrachten die overigens jaarlijks worden bijgewerkt zodoende deze steeds inhoudelijk alsook visueel up-to-date blijven.

Alle voordrachten worden gegeven in het Lemaitre auditorium die beschikt over een vijf meter breed scherm, 4K 3D projector en plaats biedt aan 54 personen (+ 4 rolstoelgebruikers) ...

Q&A - Questions and Answers

Heel wat kinderen zitten met vragen over het heelal. Waarom zijn planeten rond ? Leven er dieren in de ruimte ? Wat is een zwart gat ? Waarom kunnen we niet met een vliegtuig naar ruimte in vliegen ? Bestaan er bomen op andere planeten ? Wat als je ziek wordt in de ruimte ? Allemaal vragen die kinderen ons gesteld hebben in Astropolis !

Kortom, hebben de kinderen van uw klas vragen over sterrenkunde en / of ruimtevaart ? Schrijf ze dan op, breng ze mee en onze specialist beantwoord ze allemaal ...

| Tijdsduur : 60 minuten
| Leeftijd : 8 tot 18 jaar
| Prijs : 2,00 euro p/k

Voordracht 01 - Kennismaking met de sterrenkunde

Deze voordracht werd speciaal ontworpen voor scholieren van het middelbaar onderwijs en / of volwassenen die een eerste kennismaking wensen met de sterrenkunde ...

Tijdsduur : 2.00 uur (inclusief pauze)
Deelnemers : min. 15 / max. 54 personen
Adviesleeftijd : 12 tot 18 jaar (of ouder)
Prijs : 4,50 euro p/p

Voordracht 02 - Begin en einde van het heelal

Aan de hand van diverse bekende en minder bekende wetenschappers nemen we u mee naar de begindagen van de kosmologie tot het huidige onderzoek door middel van gesofisticeerde ruimtetelescopen. En maken een reis van het begin tot het einde van het heelal …

Tijdsduur : 2.00 uur (inclusief pauze)
Deelnemers : min. 15 / max. 54 personen
Adviesleeftijd : 12 tot 18 jaar (of ouder)
Prijs : 4,50 euro p/p

Voordracht 03 - Ontstaan, evolutie en einde van sterren

Niets in dit heelal is eeuwig. Zelfs sterren ontstaan, evolueren en eindigen. Zo is de Zon, de meest nabijgelegen ster, een eerder kleine onbeduidende ster die uiteindelijk zal eindigen als een witte dwerg. Grotere sterren eindigen anders. Sommigen ontploffen, anderen eindigen als compactie neutronenster of zelfs als zwart gat …

Tijdsduur : 2.00 uur (inclusief pauze)
Deelnemers : min. 15 / max. 54 personen
Adviesleeftijd : 12 tot 18 jaar (of ouder)
Prijs : 4,50 euro p/p

Voordracht 04 - De Zon als meest nabije ster

Zonder de Zon zou er geen leven mogelijk zijn op de Aarde. We doen er dus goed aan om deze meest nabije ster te observeren en vooral te begrijpen. Van hoe ze ontstaan is, wat haar invloed is op de Aarde, welke fenomenen ze veroorzaakt en wanneer ze uiteindelijk aan haar einde komt …

Tijdsduur : 2.00 uur (inclusief pauze)
Deelnemers : min. 15 / max. 54 personen
Adviesleeftijd : 12 tot 18 jaar (of ouder)
Prijs : 4,50 euro p/p

Voordracht 05 - Ontstaan van het zonnestelsel

Asteroïden, kometen en zelfs planeten zijn een bijproduct van het ontstaan van sterren. Maar hoe gebeurd dit precies ? En waarom bestaan er vaste en gasvormige planeten ? We komen het allemaal te weten in deze boeiende voordracht …

Tijdsduur : 2.00 uur (inclusief pauze)
Deelnemers : min. 15 / max. 54 personen
Adviesleeftijd : 8 tot 12 jaar / 12 tot 18 jaar (of ouder)
Prijs : 4,50 euro p/p

Voordracht 06 - De planeten

Aan de hand van mythologische verhalen overgoten door de hedendaagse wetenschappelijke kennis brengen we een leerrijk bezoek aan de acht planeten van het zonnestelsel ...

Tijdsduur : 2.00 uur (inclusief pauze)
Deelnemers : min. 15 / max. 54 personen
Adviesleeftijd : 8 tot 12 jaar / 12 tot 18 jaar (of ouder)
Prijs : 4,50 euro p/p

Voordracht 07 - Kometen, meteoren en asteroïden

Heel wat mensen kennen het onderscheid niet tussen kometen, meteoren en asteroïden. Toegegeven, ze hebben een gelijkaardige oorsprong en lijken ook wat op elkaar maar hun impact – en dat mag je letterlijk nemen – is beduidend anders …

Tijdsduur : 2.00 uur (inclusief pauze)
Deelnemers : min. 15 / max. 54 personen
Adviesleeftijd : 8 tot 12 jaar / 12 tot 18 jaar (of ouder)
Prijs : 4,50 euro p/p

Voordracht 08 - Hemelbewegingen

Letterlijk niets staat stil in het heelal. Van de kleinste elementaire deeltjes tot gehele sterrenstelsel. Alles is in beweging, en planeten zijn daar geen uitzondering op. Maar wat zijn de wetmatigheden waaraan deze zich dienen te houden ? En wat kunnen we hiervan leren …

Tijdsduur : 2.00 uur (inclusief pauze)
Deelnemers : min. 15 / max. 54 personen
Adviesleeftijd : 12 tot 18 jaar (of ouder)
Prijs : 4,50 euro p/p

Voordracht 09 - Sterrenstelsel

Reeds sinds de prehistorie vragen wij ons als soort af wat die band sterren aan de hemel, beter bekend als de Melkweg, moet voorstellen. Was dit een overblijfsel van een opperwezen ? Een kosmische lege kloof ? Of een balkspiraalstelsel waar wij deel van uit maken ? We nemen de Melkweg visueel alsook met (ruimte)telescopen onder de loep ...

Tijdsduur : 2.00 uur (inclusief pauze)
Deelnemers : min. 15 / max. 54 personen
Adviesleeftijd : 12 tot 18 jaar (of ouder)
Prijs : 4,50 euro p/p

Voordracht 10 - Clusters, gravitatielenzen en donkere materie

Alles trekt elkaar aan onder de wetmatigheid van de gravitatie. Interstellaire gaswolken, sterren, sterrenstelsels en zelfs immense clusters van sterrenstelsels. Door hun eigenbeweging hebben we echter ontdekt dat gravitatie niet de enige kracht is die van tel is. Zo moeten we ook rekening houden met de mysterieuze donkere materie en energie ...

Tijdsduur : 2.00 uur (inclusief pauze)
Deelnemers : min. 15 / max. 54 personen
Adviesleeftijd : 12 tot 18 jaar (of ouder)
Prijs : 4,50 euro p/p

Voordracht 11 - Licht en andere soorten straling

Licht is een alledaagse evidentie. Maar wat is licht en hoeveel ervan kunnen we met het menselijke oog waarnemen ? Is het een deeltje of ook een golf ? En wat is de snelheid van het licht ? We komen dit en heel wat meer te weten in deze boeiende voordracht ...

Tijdsduur : 2.00 uur (inclusief pauze)
Deelnemers : min. 15 / max. 54 personen
Adviesleeftijd : 12 tot 18 jaar (of ouder)
Prijs : 4,50 euro p/p

Voordracht 12 - Ontstaan van leven hier en elders

De diversiteit van het leven hier op deze kleine planeet is opmerkelijk en doet vermoeden dat de kans op leven op andere planeten, zelfs met geheel andere kenmerken, realistisch is. We bestuderen hoe leven hier op Aarde tot ontwikkeling is kunnen komen en bestuderen de aanwezigen die er zijn voor leven elders in het heelal ...

Tijdsduur : 2.00 uur (inclusief pauze)
Deelnemers : min. 15 / max. 54 personen
Adviesleeftijd : 12 tot 18 jaar (of ouder)
Prijs : 4,50 euro p/p

Voordracht 13 - Geschiedenis van de sterrenkunde (deel 1/2)

In dit eerste deel bestuderen we de geschiedenis van de sterrenkunde van de prehistorie, de renaissance tot aan het begin van de industriële revolutie ...

Tijdsduur : 2.00 uur (inclusief pauze)
Deelnemers : min. 15 / max. 54 personen
Adviesleeftijd : 12 tot 18 jaar (of ouder)
Prijs : 4,50 euro p/p

Voordracht 14 - Geschiedenis van de sterrenkunde (deel 2/2)

In dit tweede deel bestuderen we de verkenning van de planeten, het onderzoek van sterren en sterrenstelsels en zoektocht naar planeten buiten het zonnestelsel ...

Tijdsduur : 2.00 uur (inclusief pauze)
Deelnemers : min. 15 / max. 54 personen
Adviesleeftijd : 12 tot 18 jaar (of ouder)
Prijs : 4,50 euro p/p

Voordracht 15 - Kometen en meteoren

Er wordt al eens gezegd dat kometen bestaan uit de oermaterie waaruit het zonnestelsel is ontstaan. Maar hoe ontstaan zonnestelsels ? Waar bevinden zich die kometen en wat is het verschil met asteroïden ? En belangrijker nog ... wat is het verband met meteoren ? Een verhelderende voordracht met stof tot nadenken ...

Tijdsduur : 2.00 uur (inclusief pauze)
Deelnemers : min. 15 / max. 54 personen
Adviesleeftijd : 12 tot 18 jaar (of ouder)
Prijs : 4,50 euro p/p

Voordracht 16 - Machten van tien

We maken de ultieme reis door het heelal. We beginnen aan de rand van het zichtbare heelal waar de grootschalige structuur zichtbaar wordt. Vervolgens zoomen we gestaag in van superclusters, melkwegstelsels, zonnestelsels tot aan de Aarde. En daar stopt ons verhaal niet. We zoomen verder in en ontdekken continenten, steden, mensen, cellen, atomen en een hoop zeer vreemde elementaire deeltjes ...

Tijdsduur : 2.00 uur (inclusief pauze)
Deelnemers : min. 15 / max. 54 personen
Adviesleeftijd : + 16 jaar
Prijs : 4,50 euro p/p

Voordracht 17 - De Zon

De Aarde en de andere planeten van het zonnestelsel zijn ontstaan als bijproduct van de vorming van de Zon. Een eerder kleine ster die zorgt dat het hier op deze planeet gezellig vertoeven is. Niet te koud, maar ook niet te warm. Maar wat weten we eigenlijk over de Zon ? Hoe komt het dat deze blijft branden ? Hoe heet is deze eigenlijk of welke invloed heeft deze op de Aarde ? Allemaal zaken die aan bod komen in deze voordracht ...

Tijdsduur : 1.30 uur (inclusief pauze)
Deelnemers : min. 15 / max. 54 personen
Adviesleeftijd : + 12 jaar
Prijs : 4,00 euro p/p

Voordracht 18 - Mercurius

Mercurius is de dichtst bij de Zon staande en tevens kleinste planeet in het zonnestelsel. Een kleine mysterieuze wereld waar tot op heden slechts drie ruimtesondes zijn gepasseerd maar die we stilaan beter leren begrijpen ...

Tijdsduur : 1.30 uur (inclusief pauze)
Deelnemers : min. 15 / max. 54 personen
Adviesleeftijd : + 12 jaar
Prijs : 4,00 euro p/p

Voordracht 19 - Klimaatverandering vanuit de ruimte

Wat is klimaatsverandering ? Welke invloed heeft de mens hierop en wat zijn de wereldwijde gevolgen hiervan ... Een voordracht vanuit een uniek perspectief : de ruimte.

Tijdsduur : 1.30 uur (inclusief pauze)
Deelnemers : min. 15 / max. 54 personen
Adviesleeftijd : + 12 jaar
Prijs : 4,00 euro p/p

Voordracht 20 - Apollo - Mensen op de Maan

Het is bijna niet te geloven dat het al meer dan vijftig jaar geleden is dat we voor het laatst voet hebben gezet op onze naaste buur : de Maan. Daarom blikken we terug naar het Apollo programma dat nog steeds tot ieders verbeelding spreekt ...

Tijdsduur : 2.00 uur (inclusief pauze)
Deelnemers : min. 15 / max. 54 personen
Adviesleeftijd : + 12 jaar
Prijs : 4,50 euro p/p

Voordracht 21 - Het internationale ruimtestation

Het ISS of internationale ruimtestation draait ondertussen al meer dan twintig jaar rondjes om de Aarde. Maar hoe is dit project tot stand gekomen ? Uit welke onderdelen bestaat deze en wat doet men er eigenlijk ? Een chronologisch overzicht !

Tijdsduur : 2.00 uur (inclusief pauze)
Deelnemers : min. 15 / max. 54 personen
Adviesleeftijd : + 12 jaar
Prijs : 4,50 euro p/p

Voordracht 22 - Project : Artemis

Project : Artemis heeft tot doel om opnieuw mensen naar de Maan te brengen en deze keer om er te blijven. Voor onderzoek, mijnbouw en als platform om de rest van het zonnestelsel te verkennen ...

Tijdsduur : 2.00 uur (inclusief pauze)
Deelnemers : min. 15 / max. 54 personen
Adviesleeftijd : + 12 jaar
Prijs : 4,50 euro p/p

Voordracht 23 - Russen op de Maan

Iedereen heeft al op z'n minst gehoord van het Amerikaanse Apollo programma dat voor het eerst mensen naar de Maan bracht. Maar wist je dat het de Russen waren die voor het eerst een sonde naar de Maan hadden gelanceerd, de achterzijde hebben gezien, erop geland zijn alsook gereden hebben ...

Tijdsduur : 2.00 uur (inclusief pauze)
Deelnemers : min. 15 / max. 54 personen
Adviesleeftijd : + 12 jaar
Prijs : 4,50 euro p/p

Voordracht 24 - Van druk tot ruimtepak

We doorlopen de geschiedenis van het druk- tot aan het ruimtepak. Van de eerste stratosferische ballonvlucht tot de eerste bemande vluchten buiten de dampkring. Een boeiend verhaal met een paar buitengewone leuke weetjes ...

Tijdsduur : 2.00 uur (inclusief pauze)
Deelnemers : min. 15 / max. 54 personen
Adviesleeftijd : + 12 jaar
Prijs : 4,50 euro p/p

Voordracht 25 - Archeo-astronomie

Archeo astronomie is de studie van antieke en / of traditionele astronomieën in hun culturele context en steunend op archeologische en antropologische bewijzen. Archeo astronomie maakt ook gebruik van historische bronnen met betrekking tot gebeurtenissen aan het firmament bij de beantwoording van astronomicshe vraagstukken, en de geschiedenis van de astronomie, die zich bedient van geschreven bronnen ter evaluatie van astronomische tradities uit het verleden ...

Tijdsduur : 2.00 uur (inclusief pauze)
Deelnemers : min. 15 / max. 54 personen
Adviesleeftijd : + 12 jaar
Prijs : 4,50 euro p/p

Voordracht 26 - SpaceX

Toen in juni 2002 het ruimtevaartbedrijf SpaceX door Elon Musk en Jim Cantrell werd opgericht keek iedereen wat vreemd op want tot dan toe was ruimtevaart voornamelijk weggelegd voor grootmachten zoals China, Europa, Rusland en Amerika. Ondertussen, twintig jaar later, verbaasd SpaceX vriend en vijand met hun Falcon draagraketten, Dragon capsules en natuurlijk Starships ….

Tijdsduur : 2.00 uur (inclusief pauze)
Deelnemers : min. 15 / max. 54 personen
Adviesleeftijd : + 12 jaar
Prijs : 4,50 euro p/p

Voordracht 27 - Mars in 3D

Met een anaglyph bril kan men stereofoto’s bekijken waarbij twee afzonderlijke beelden over elkaar worden getoond. Eén beeld in rood voor het linkeroog en één beeld in cyaan voor het rechteroog. We gebruiken deze relatief eenvoudige technologie om de wonderbaarlijke topografie van Mars vanuit de ruimte te bestuderen op groot beeld en in … 3D !

Tijdsduur : 2.00 uur (inclusief pauze)
Deelnemers : min. 15 / max. 54 personen
Adviesleeftijd : + 12 jaar
Prijs : 4,50 euro p/p

Voordracht 28 - Invasie van Mars

De fascinatie voor Mars bestaat al heel lang. Zo werd in de oudheid Mars gezien als de god van de oorlog. Later, toen we de planeet voor het eerst konden bestuderen door middel van een telescoop, dacht men er kanalen op te ontwaren. Zo ontstond het idee dat de rode planeet misschien bewoond zou zijn. Dit resulteerde in de verschijning van letterlijk honderden science-fiction boeken, series en films. En ook heden blijft de rode planeet ons boeien en verbazen …

Tijdsduur : 2.00 uur (inclusief pauze)
Deelnemers : min. 15 / max. 54 personen
Adviesleeftijd : + 12 jaar
Prijs : 4,50 euro p/p

Waarnemen

Een bezoek aan een waarneemkoepel is altijd een unieke ervaring. Zelfs overdag, omdat we dan (op een 100% veilige manier) de Zon kunnen waarnemen (wanneer het weer het toe laat).  De grote 6 m waarneemkoepel biedt plaats aan maximaal 15 personen (+1 leerkracht). Een bezoek aan de grote koepel kan enkel wanneer deze gecombineerd wordt met een algemeen bezoek, workshop, voordracht en / of een documentaire.

Waarnemen 1 - Algemene introductie (8 tot 12 jaar)

Ongeacht de weersomstandigheden brengen we een geleid bezoek aan onze grote 6 meter koepel met uitgebreid instrumentarium. Naast de uitleg over de werking en mogelijkheden van de beide telescopen bekijken we ook enkele zelf gemaakte opnames van het heelal. Wanneer het weer het toe laat kunnen we ook de Zon waarnemen door middel van een speciale H-alpha zonnetelescoop.

Tijdsduur : 30 minuten
Deelnemers : min. 15 

Prijs : 2,50 euro p/p

Waarnemen 2 - Algemene introductie (+ 12 jaar)

Ongeacht de weersomstandigheden brengen we een geleid bezoek aan onze grote 6 meter koepel met uitgebreid instrumentarium. Naast de uitleg over de werking en mogelijkheden van de beide telescopen bekijken we ook enkele zelf gemaakte opnames van het heelal. Wanneer het weer het toe laat kunnen we ook de Zon waarnemen door middel van een speciale H-alpha zonnetelescoop.

Tijdsduur : 1.00 uur
Deelnemers : min. 15 

Prijs : 4;00 euro p/p

© Copyright 2020-2023 Astropolis vzw - Alle rechten voorbehouden