Publiekswerking

Zin om zelf de wonderen van het heelal te ontdekken ? Welnu, dat kan bij ons op diverse manieren ! Zo kan u overdag, bij mooi weer, de Zon komen waarnemen in de speciaal daarvoor uitgeruste kleine waarneemkoepel. Deze werd uitgerust met diverse gespecialiseerde telescopen waarmee u de immense zonnevlekken, zonnevlammen alsook het zonnespectrum veilig kan bestuderen.

Deze kleine waarneemkoepel werd bewust naast het pand geplaatst, langsheen het 32 km lange 'Groen lint', zodoende de drempel tot het waarnemen tot een minimum werd herleid.

Deze kleine waarneemkoepel is overigens toegankelijk voor rolstoelgebruikers !

Tijdens specifieke momenten, zoals de 'Astropolis at night' activiteiten (vanaf volgend jaar) en grote evenementen, wordt de grote waarneemkoepel opengesteld voor het publiek en kan u er de Maan, planeten, kometen en asteroïden komen bewonderen. Alsook, wanneer het uitzonderlijk helder blijkt, enkele 'deep-sky' objecten zoals clusters, interstellaire gasnevels of sterrenstelsel. Meer nog. U kan deze zelf vastleggen met de camera van uw smartphone dankzij onze goed uitgeruste telescopen !

Deze 40 cm Ritchey-Chrétien type telescoop en montering van het merk Planewave zal in onze grote koepel komen te staan. Een semi-professionele telescoop waarmee we, naast publieke waarnemingen, ook  echt wetenschappelijk werk kunnen verrichten.

Geregeld organiseren we thema gerichte publieke waarnemingsavonden, zoals de 'Sterrenkijkdag', de 'Nacht van de duisternis' of de 'Zonnekijkdag' waarbij niet alleen de beide waarneemkoepels opengesteld worden maar ook diverse bijkomende verrekijkers en telescopen staan opgesteld waarmee men ook zelf aan de slag kan.

Ter ondersteuning van het waarnemen brengen we om de twee weken een gratis 'Hemeljournaal' uit samen met volkssterrenwacht AstroLAB Iris (Ieper). Het 'Hemeljournaal' kan teruggevonden worden op deze website en onze sociale media kanalen alsook op deze van onze partners.

Wie graag creatief bezig is kan terecht in ons 'Sputnik Lab' voor allerhande uitdagende workshops en experimenten. Van het bouwen van water- of microraketten, het programmeren van robotten tot allerhande innovatieve wetenschappelijke proeven en knutselactiviteiten. En dat voor alle leeftijden. Want men is nooit te oud om al doende wat bij te leren ...

Astropolis heeft twee tentoonstellingsruimte met tijdelijke statische exposities ondersteund door tal van interactieve componenten. De grote expositie duurt maximaal twee jaar terwijl de kleine maximaal zes maanden duurt. Zo krijgt u als bezoeker regelmatig iets nieuws te zien.

Onze exposities, of XPO's zoals wij ze noemen, zijn Nederlandstalig maar ook voor anderstaligen begrijpbaar dankzij onze gratis interactieve app. Deze bevat geschreven en gesproken vertalingen in het Frans, Engels en Duits.

In de kleine tentoonstellingsruimte kan u om de drie a zes maanden een nieuwe XPO terugvinden die in speelt op de actualiteit of een specifiek sub-thema  toelicht op een visuele wijze. Telkens worden onze XPO's ondersteund door bijhorende voordrachten en workshops. Daarnaast maken onze gidsen het bezoek aan de XPO's compleet.

We blijven ook niet ter plaatse zitten en nemen u af en toe mee naar andere ruimtevaartgerichte en / of sterrenkundige locaties in zowel het binnen- als buitenland. Van tijdelijke evenementen, verenigingen en sterrenwachten, musea's tot bedrijven en onderzoeksinstellingen die doorgaans niet toegankelijk zijn voor het publiek.

Bijleren kan in ons multifunctioneel en bijzonder goed uitgeruste auditorium dat plaats biedt aan 54 personen alsook vier rolstolgebruikers. Het auditorium doet dienst voor heel wat activiteiten zoals voordrachten, debatten, cursussen, vertoningen van films, documentaires en (in een later stadium) 3D planetarium voorstellingen.

Vanaf volgend jaar zal ons auditorium uitgebreid worden met een hoogwaardige aanstuurbare breedbeeld camera zodoende we bepaalde activiteiten 'live' kunnen 'streamen' via diverse sociale media kanalen. Uitermate handig voor wie niet in de buurt woont of gewoon een activiteit terug wenst te zien.

Eens de grijze massa verzadigd is kan u afzakken naar ons Astrocafé voor een lekkere verfrissing. U kan binnen of, in de zomermaanden, buiten plaats nemen op ons ruime terras met zicht op het gloednieuwe 13 ha grote park 'Nieuwe koers'. Een oase van hemels geluk !

Tip ! Proef zeker onze dagverse Astropolis 'Space Donut' afkomstig van een lokale banketbakker.

Het Astrocafé herbergt ook onze 'space shop' waar men tal van unieke sterrenkundige en ruimtevaartgerichte producten kan terugvinden. Van boeken, gadgets, verrekijkers, speelgoed, globes, documentaires tot telescopen.

© Copyright 2020-2021 Astropolis vzw - Alle rechten voorbehouden