Publiekswerking

Museum

Astropolis heeft heel wat te bieden. Op woensdag-, zaterdag- en zondagnamiddag, tussen 14.00 en 18.000 uur, kan u ons museum bezoeken. Daar kunt u onze beide educatieve sterrenkundige en ruimtevaartgerichte tentoonstellingen, of XPO's zoals wij ze noemen, bezoeken alsook een gloednieuwe documentaire meepikken in ons goed uitgeruste auditorium. Vergeet ook niet ons gezellige astrocafé met unieke space shop te bezoeken. Voor een bezoek mag u gerust twee tot drie uur uittrekken ...

Waarnemen

Tijdens 'Astropolis at night', elke 4e vrijdag van de maand vanaf 20.00 uur, komt de bezoeker meer te weten over wat er te zien is aan het firmament tijdens de voordracht : 'Het sterrenbeeld van de maand'. Zo leert de beginner wat deze zelf, met het blote oog, verrekijker of beginnerstelescoop, kan waarnemen.

Onze 40 cm Ritchey-Chrétien type telescoop en de hypermoderne LS-500 montering (zie hiernaast) kan u bewonderen in onze grote koepel. Een semi-professionele telescoop waarmee we, naast publieke waarnemingen, ook  echt wetenschappelijk werk kunnen verrichten.

Naast de maandelijkse 'Astropolis at night' waarnemingsavond organiseren we ook thema gerichte kijkavonden zoals de 'Sterrenkijkdag' en 'Perseus nights' waarbij niet enkel de waarnemingskoepel opengesteld wordt maar ook diverse verrekijkers en telescopen worden ingezet ...

Workshops

Wie graag creatief bezig is kan tijdens schoolvakanties terecht in ons goed uitgeruste 'Sputnik Lab' voor allerhande uitdagende workshops, knutselactiviteiten en experimenten. Van het bouwen van water- of microraketten, het knutselen van allerhande uitdagende papier- en schaalmodellen, 3D diorma's, het programmeren van robots of het bouwen van rovers met echt werkende zonnepanelen. En dit voor zowat alle leeftijden ...

Astropolis is erkend als STEM academie door de Vlaamse Overheid.

Voordrachten, debatten en cursussen

Elke 1e zaterdag van de maand, van 19.00 tot 21.00 uur, voorziet Astropolis een boeiende voordracht in het 'Lemaitre' auditorium, door een gastspreker of door één van onze specialisten, dat plaats biedt aan 54 personen en uitgerust is met een 5 m groot scherm, 4K projector en Dolby Atmos geluidsinstallatie. Steeds een aanrader, zowel voor de leek als de ervaringsdeskundige !

Vanaf volgend jaar voorzien we ook een interactief debat met een pannel van speciale lokale of internationale gasten. Iets om naar uit te kijken ! 

Elk jaar organiseren we een uitdagende twaalf-delige 'Basiscursus sterrenkunde' voor personen vanaf 12 jaar. Een bijzonder leerrijke multimedia ervaring die, zo blijkt, de nodige impact heeft bij de deelnemers ...

Evenementen

Astropolis organiseert regelmatig publieke evenementen. In eigen beheer en / of samen met diverse educatieve partners en sponsoren. Ons populairste evenement is ongetwijfeld de 'Nacht van de duisternis' die we al meer dan een kwart eeuw organiseren in Oostende. Sinds vijf jaar werken we hiervoor intensief samen met het Vogelopvangcentrum en Walraversyde. De 'Nacht van de duisternis' is een initiatief van de Vereniging Voor Sterrenkunde waar wij al meer dan dertig jaar aan deelnemen. Tijdens deze hoogdag van de sterrenkunde laten we het publiek proeven van de wonderen van het heelal. 'Terra' is onze klimaatweek die we samen met AVANSA en tal van educatieve partners organiseren om de klimaatproblematiek op een verstaanbare manier aan de man te brengen. We nemen eveneens deel aan de 'Nacht van de musea', 'Erfgoeddag', 'Wetenschapsfeest', 'Nerdland festival' en 'Theater Aan Zee'.

Daguitstappen

Af en toe organiseren we een educatieve daguitstap, vanzelfsprekend met een comfortabele luxe autocar en gespecialiseerde gidsen, naar een unieke locatie en / of tijdelijk evenement. Dit zowel in het binnen- als buitenland.

Locaties die we in het verleden bezocht hebben zijn : ESA opleidingscentrum (Duitsland), radio-telescoop van Effelsberg (Duitsland), AstroLAB Iris (Ieper), Bourhave museum (Nederland), Palais de L'univers (Frankrijk), Koninklijk planetarium (Brussel), KMI (Ukkel), La Coupole (Frankrijk), Speyer museum (Duitsland), ESTEC (Nederland), Omniversum (Nederland), Noordwijk Space Expo (Nederland), enz ...

Cafetaria en terras

We beschikken over een gezellig astrocafé met, tijdens de zomermaanden, een uitgebreid terras met zicht op park 'Nieuwe koers'. Eén van de weinige rustige groene oases van Oostende. Tevens kan men gratis parkeren naast het pand op de Duinkerkseweg. Waar wacht u nog op ?

Het astrocafé, de 'Sputnik lab' workshopruimte en het 'Lemaitre' auditorium kunnen trouwens gehuurd worden voor personeelsfeestjes, persvoorstellingen, team-building activiteiten, vergaderingen tot lente- of communiefeesten. Geregeld worden er ook verjaardagsfeestjes gehouden. Handig om te weten !

Astroshop

Astropolis heeft zowel een fysieke als een online shop. Onze fysieke shop maakt deel uit van ons astrocafé en bevat tal van unieke sterrenkundige en ruimtevaartgerichte producten waarvan heel wat import producten gaande van boeken, gadgets, STEM kits, verrekijkers, schaalmodellen, speelgoed jeugdtelescopen, enz ...

In onze online shop, via deze website, kan men terecht voor onze unieke verrekijker- en telescopensets. De ideale optische instrumenten door ons op maat samengesteld naar gebruiksgemak, kwaliteit, veelzijdigheid en volledigheid. Inclusief een Nederlandstalige gids om meteen goed van start te gaan. Tevens dient onze online shop als platform voor onze zelf ontworpen merchandise. Unieke t-thirts, sweaters, petten en hoodies voor stijlvolle nerds !

 

Folder

In onze Astropolis folder kan u allerhande nuttige informatie terugvinden gaande van onze locatie, openingsuren, toegankelijkheid, cafetaria, space shop, zaalverhuur, verjaardagsfeestjes en natuurlijk ons bijzonder uitgebreide aanbod aan diensten, activiteiten en evenementen.

Klik HIER om onze PDF folder te downloaden !

 

© Copyright 2020-2023 Astropolis vzw - Alle rechten voorbehouden